U svetlu svih događaja u našoj zemlji, prouzrokovanih virusom Kovid -19, u organizaciji Kulturnog centra „Vlastimira Pavlovića Carevac“ Veliko Gradište, pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Organizacije muzičkih autora Srbije –SOKOJ-a i sponzora, održan je 26. muzički festival „Carevčevi dani“.https://www.youtube.com/watch?v=zflJezLWi2c
Sa svedenom formom i poštovanjem svih mera, kroz jednodnevnu svečanost realizovano je pet segmenata Festivala.
U podnevnom terminu i prijatnom ambijentu stoletnih lipa u Gradskom parku, pred mnogobrojnim građanima, svečanim činom podizanja festivalske zastave i polaganja venca na spomenik Vlastimiru Pavloviću Carevcu od strane prvog čoveka ove varoši , predsednika opštine Veliko Gradište i predsednika Organizacionog odbora Dragana Milića otpočeo je program ovogodišnjeg festivala. Nakon prigodne besede Sanje Đokić člana Umetničkog saveta, glumac amaterskog pozorišta „Žanka Stokić“ Veliko Gradište, Igor Mišurović predstavio je trećenagrađenu pesmu sa poetskog konkursa o Carevcu, autora Milisava Milenkovića. Po završetku svečane ceremonije kod spomenika, na šetnoj stazi Gradskog parka, kroz sedam pokretnih panoa predstavljeno je stvaralaštvo rodonačelnika naše narodne muzike – Vlastimira Pavlovića Carevca.
Nakon predstavljanja izložbe „SVILEN KONAC –CAREVČEVO ZLATNO GUDALO“, autora mr Mirjane Drobac i prof. Nikole Rackova u Opštini Vračar, izložba je predstavljena i građanima i posetiocima u Velikom Gradištu.Tom prilikom, stručni saradnik Izložbe i saradnica direktora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca, Ana Gajić pročitala je govor prof. Zorana Marića, koji je i sam učestvovao u stvaranju ove izložbe. U nastavku, upriličen je i prigodan program na kome su nastupile vokalne solistkinje Vesna Dimić i Biljana Petković u pratnji Ilije Pavlovića na harmonici, nakon čega je predsednik Umetničkog saveta i moderator programa, prof. Nikola Rackov zvanično otvorio izložbu.
Kako je ovogodišnji festival održan sa svedenom formom, na istom mestu održana su i dva programska sadržaja. Održana je promocija časopisa „Carevčeva lira“ koja izlazi u okviru festivala i o kome su ovog puta govorili prof. Suzana Milenković i urednik Žarko Živanović. Tom prilikom pročitana je drugonagrađena pesma sa poetskog konkursa, autora prof. Dragoša Pavića. U okviru Okruglog stola na temu „Narednih 25 godina“ govorili predsednik Umetničkog saveta, prof. Nikola Rackov i Branislavka Veličković, direktorka Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ , koji su se tom prilikom osvrnuli na prethodne i dali projekciju za predstojeće godine festivala „Carevčevi dani“.
Finalni deo svečanosti, https://www.youtube.com/watch?v=jrzsqL1zmfo u večernjim časovima, održan je u hali Sportskog centra .Kroz jednoipočasovni program, upriličeno je izuzetno koncertno veče kojim je obeleženo 125 godina od rođenja Vlastimira Pavlovića Carevca. Početak programa, sa velikom pažnjom obeležili su, prigodan govor predsednika opštine i Organizacionog odbora festivala Dragana Milića kojim je otvoren 26. Festival i beseda Umetničkog direktora festivala, magistra Mirjane Drobac. Nakon besede o umetničkim vrednostima koje nam je Carevac ostavio, čast da pesmom otvore dvadeset šeste „Carevčeve dane“ pripala je duetu Vesni Dimić i Biljani Petković, nakon kojih su nastupili violinisti i pevači , laureati sa dosadašnjih takmičenja, Aleksandar Savić, Milovan Jovičić, Larisa Kopić, Sofija Živić. prof. Ljubica Miladinović, Katarina Bogdanović. Čitanjem literarnog rada predstavljena je prvonagrađena pesma sa poetskog Konkursa na temu Carevca, autora Dragana Jacanovića. I ovog puta, a sada već po tradiciji, svoj umetnički doprinos ovogodišnjem festivalu dao je Narodni orkestar RTS-a pod vođstvom maestra Vlade Panovića, koji ove godine obeležava 85 godina svog postojanja i umetničkog rada. Svoj pečat i posebnost ovogodišnjem festivalu dao je svojim nastupom i interpretacijom prvak Opere Oliver Njego. Nakon maestralnih nastupa ovogodišnjih učesnika, svojim obraćanjem predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac svečano je zatvorio ovogodišnji festival do naredne godine, nakon čega su violinisti –laureati u pratnji Narodnog orkestra RTS-a odsvirali, čuveno Tobdžijsko kolo.


Komentari su zatvoreni