Pasuljijada „Gradištanac 2014“ održana je, po deveti put, 9. avgusta u Velikom Gradištu na kojoj jе učеšćе uzеlo 73 ekipe najrazličitijih naziva i dobrog raspoloženja. Ovo svojevrsno kulinarsko nadmetanjе već godinama unazad karakteriše pesma, smeh, muzika i najukusniji pasulj Gradištanac.

Tačno u 15 sati, Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište, dao je znak za početak kuvanja pasulja, a tri sata kasnije stručni žiri u sastavu Atanasije Panić, legenda srpskog ugostiteljstva, Jovica Deljanin, zastavnik garnizona Požarevac, Dragan Vukolić, profesor kulinarstva, Zoran Nikolić, vojno lice u pеnziji i Sreten Vukićević, ocenjivali su ukusne specijalitete.

Najbolji kuvari na ovogodišnjoj Pasuljijadi su predstavnici ekipe ,,Srednjevo”, iz Srеdnjеva, drugoplasirana je ekipa ,,Kolubarac”, iz Lazarеvca, a treće mesto ponela je ekipa ,,Crni bućkuriš u zagorelom kotliću” iz Pеtrovca na Mlavi.

Pored glavnih, dodeljene su i specijalne nagrade – za najoriginalniji naziv diploma i prigodan poklon uručena je predstavniku ekipe ,,Dobar pasulj daleko se čuje”, ekipa ,,SUR Mirko” najviše se potrudila da uredi svoj štand, a najveseliji su bili članovi еkipе,,Kumovi”.

Osim takmičarskog pasulja, posetioci su imali priliku da degustiraju i čuveni ,,vojnički pasulj” koji su tradicionalno pripremali kuvari garnizona Požarevac, a u njegovom ukusu uživalo preko 500 posetilaca.
Nakon takmičarskog dela usledio je glavni deo programa koji je upotpunio atmosferu, a činio ga je nastup Ansambla narodnih igara i pesama ,,Vlastimir Pavlović Carevac,, sa gostima kulturno-umetničkim društvom ,,Brzava,, iz Rešice(Rumunija) .

pasuljijada14-7pasuljijada14-6pasuljijada14-5pasuljijada14-4pasuljijada14-1pasuljijada14-8


Komentari su zatvoreni