Po 27. put, od 12-14. jula 2021. godine, Veliko Gradište je bilo muzički centar Srbije na kome su se okupili ljubitelji violine i vokalne interpretacije. Pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kroz tri festivalska dana, održan je Muzički festival „Carevčevi dani“.
Početak ovogodišnjih festivalskih svečanosti bio je programski rezervisan za selo Carevac . Nakon polaganja venca na spomen-ploču i svečanog polaganja venca kod spomenika Vlastimira Pavlovića Carevca, prigodnom besednom , prisutnima se obratila v.d. direktorka Kulturnog centra Branislavka Veličković. Predsednik MZ Carevac Nenad Aćimović je svojim obraćanjem svečano otvorio izložbu „Svilen konac-Carevčevo zlatno gudalo“ koja je po prvi put bila postavljena na tom mestu. Nakon otvaranja izložbe, na sceni je upriličen kulturno umetnički program „Hajd povedi veselo“ na kome su nastupili mladi folkorni igrači i pevačka grupa ANIP„Vlastimir Pavlović Carevac“Veliko Gradište , KUD“Mladost“ iz Poljane“, istrumentalni solista na fruli Ljubiša Zarić, vokalni solista Jovana Đikanović, mladi istrumentalni solista na harmonici Marko Mitić. Inovacija ovogodišnjeg programa bila je i izložba narodnih rukotvorina koju je prigodnim govorom otvorila Sandra Paunović, predsednica udruženja žerna „Topolovčanke“. Izlagači su bila udruženja žena iz Topolovnika, Rama, Đurakova, Biskuplja, a posetioci su imali prilike da u raznovrsnoj postavci razgledaju štandove
Istog dana, u večernjim časovima, programske svečanosti su održane i u Velikom Gradištu. U popodnevnom terminu, u sali Skupštine opštine održan je tradicionalni koncert „Mokranjac-Carevcu“, na kome su nastupili učenici i profesori muzičke škole“Stevan Mokranjac“Požarevac, odeljenja iz Velikog Gradišta i Kučeva. U okviru koncerta svečano je i promovisan koncertni klavir na kome je nastupio priznati umetnik i pijanista Nebojša Maksimović. Nakon završetka koncerta ,na sceni Kulturnog centra, Nataša Petrović, glumica Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara izvela je monodramu „Čučuk Stana“, po tekstu i u režiji Željka Hubača. Po završetku predstave, program je nastavljen u crkvi Sv, Arhangela Gavrila u Velikom Gradištu, gde je upriličen prigodan muzički program grupe Rukovet sa promocijom knjige „Ogledi o srpskoj muzici“ Dragana Mlađenovića Šekspira. Posetioci su imali prilike da osim uživanja u muzici, upoznaju se sa istrumentima iz renesansnog perioda.
Drugi festivalski dan, otpočeo je u gradskom parku, ceremonijom polaganja venca na spomenik Carevcu i podizanjem festivalske zastave. Na svečanosti, prisutnima se u ime žirija pesničkog konkursa, obratio prof.Igor Mišurović, nakon čega je pročitana trećenagrađena pesma, autora Anje – Marije Živanović. Ceremonija je uobličena isnspirativnom besedom Vesne Novković, direktorke Srednje škole „Miloje Vasić“iz Velikog Gradišta. Nakon ceremonije kod spomenika, na zgradi Uprave za javna plaćanja, otkriven je mural Vlastimira Pavlovića Carevca, autora Nikole Pršendića, akademskog slikara. Na svečanosti su govorili prof. Nikola Rackov, autor murala i predsednik SO Veliko Gradište Vladimir Štrbac. U večernjim časovima program je nastavljen na letnjoj pozornici. Prigodnim govorom predsednika opštine Dragana Milića, svečano je otvoren 27. po redu, festival „Carevčevi dani“ i upriličen koncert “Caru u čast“. U okviru jednoipočasovnog programa nastupio je Narodni orkestar RTS-a , vokalni solisti Renato Henc i Sofija Perić, ANIP“Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište, laureat violinskog takmičenja Milan Minić i frulašica Marija Radovanović.
Poslednji i finalni festivalski dan, u podnevnom terminu, bio je rezervisan za „Podnevne razgovore“ i dva programska sadržaja. Tom prilikom predstavljen je i 20-ti jubilarni, primerak festivalski biltena „Carevčeva Lira“ o kome su govorili istoričar prof. Nenad Mihajlović i urednik Žarko Žiavnović. Nakon toga, pročitana je drugonagrađena pesma, autora Jovana Bundala i svim nagrađenim pesnicima uručene su diplome za najbolje radove poetskog konkursa. Program je oplemenio i nastup vokalnog soliste Danke Stojiljković u pratnji Ilije Pavlovića na harmonici. U okviru Okruglog stola, na temu“Leksikon narodne muzike u Srbiji“, govorili su prof. Nikola Rackov i umetnički direktor festivala Mirjana Drobac. O viziji festivala govorili su predsednik opštine Dragan Milić i v.d. direktora Kulturnog centra Branislavka Veličković.
Najbitniji segment festivala otpočeo je 14. jula, na letnjoj pozornici, prigodnom besedom naše istaknute glumice Gorice Popović. Program je nastavljen nadmetanjem 13 mladih violinista u pratnji Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića. O najboljim violinistima festivala, odlučivao je stručni žiri sastavljen od eminentnih umetnika iz sveta muzike u sastavu: istrumentalista na harmonici Ljubiša Pavković, violinisti Bojan Pavlović i Zoran Bahucki. Dok je žiri odlučivao, revijalni program obeležio je nastup vokalnih solista Danke Stojiljković, Nenada Manojlovića, Nemanje Maksimovića i Vere Stolić. Poklon ljubiteljima dobrog zvuka, obeležio je istrumentalni nastup Ljubiše Pavkovića na harmonici. Po odluci žirija, laskavu titulu laureata poneo je Uroš Grčak iz Beograda, kome je pripala statueta Carevca, violina iz majstorske radionice Jana Nemčeka, novčana nagrada, monografija „Od zlata gudalo“ i nagrada Muzičke produkcije RTS-a. Drugoplasirani takmičar je Nemanja Radivojević iz Jabučja kod Lajkovca, a trećeplasirani Ivan Bošković iz Starčeva kod Petrovca na Mlavi. Osim glavnih, uručene su i specijalne nagrade koje su otišle u ruke Uroša Grčaka (nagrada publike), Luke Đorđević (Najbolje izvedena pesma), Igora Pejovića (najbolje izvedene kolo), Anastasije Nikolić (najbolji scenski nastup) i Jovana Nikolića (najmađi učesnik). Nakon proglašenja, zamenik predsednika opštine Slađan Marković svečano je zatvorio ovogodišnji festival. Na samom kraju , po tradiciji, svi takmičari – violinisti zasvirali su Topdžijsko kolo na čelu sa mentrom Zoranom Kovačevićem.
U okviru Festivala, od 11. do 14. jula 2021. godine, u Domu učenika Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ u Požarevcu, održan je i LANAM (Letnja akademija narodne muzike) koju je vodio mentor Zoran Kovačević. Na LANAM-u je učestvovalo 9 prijavljenih violinista.
Organizator i nosilac manifestacije je JU Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište.


Komentari su zatvoreni