Од 09. до 12. јула, Велико Градиште биће престоница музичке уметности и центар окупљања бројних љубитеља виолине и поштоваоца лика и дела барда Властимир Павловића Царевца.
Јубиларно, по 30. пут, у организацији Културног центра „Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште , а под покровитељством Општине Велико Градиште и Министартсва културе Републике Србије одржаће се Музички фестивал „Царевчеви дани“.
Кроз четири фестивалска дана, у оквиру разних уметничких садржаја, окупиће се велики број еминентних уметника.
Први фестивалски дан отпочеће у Градском парку у Великом Градишту полагањем венца на споменик Царевцу и пригодном беседом, након чега се програм сели на Летњу позорницу, где ће бити уприличен концерт АНИП-а „Властимир Павловић Царевац“.Фестивал ће отворити министар Ђорђе Милићевић. На концерту ће као гости наступити лауреат Сабора фрулаша „Ој, Мораво“ у Прислоници и победник међународног фестивала“Прва хармоника“ у Сокобањи. По завршетку концерта, у Цркви Св. Архангела Гаврила одржаће се претпоноћни концерт Београдског мушког хора под диригентском палицом Владимира Руменића.
10. јул, у подневном термину, у Градском парку( у случају лошег времена Библиотека)“, по програму резервисан је за представљање фестивалског часописа „Царевчева лира“ и Библиографије. Истог дана, у селу Царевцу, од 18.30 сати, биће полагање венаца на спомен плочу и бисту Властимира Павловића Царевца након чега ће бити уприличен свечани програм на коме ће наступити АНИП „Властимир Павловић Царевац“, са гостима.По завршетку концерта, програм ће се на ставити у Великом Градишту где ће у сали Културног центра бити изведена позоришна представа“ Неписана писма“ у извођењу Вање Милачић.
11. јул- трећи дан фестивала, у подневном термину у Градском парку( у случају лошег времена Библиотека) обележиће промоција компакт диска „Златно гудало“. Тим поводом биће одржан пригодан програм на коме ће наступити вокални солисти Биљана Петковић, Бранимир Стошић и Новица Стојимировић.У вечерњим часовима, на Летњој позорници У Градском парку ( у случају лошег времена Спортска хала) одржаће се такмичење певача у пратњи Народног оркестра РТС, након чега ће се одржати ревијални програм на коме ће наступити еминентни уметници Катарина Богданновић, Данило Живковић и Софија Перић.
Последњи и финални дан фестивала отпочеће, на Летњој сцени( у случају кише у Спортској хали) свечаним концертом „Свилен конац“ поводом 30 година Фестивала“Царевчеви дани“ и 100 година Радио Београда. Тим поводом беседу ће одржати министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, након чега ће наступити лауреати виолине и награђени певачи из протеклих такмичења и гости Даница Крстић и Ренато Хенц. Учеснике програма пратиће Народни оркестар РТС, под управом Владе Пановића.
Уметнички директор фестивала је мр Мирјана Дробац, етномузиколог у Музичкој продукцији РТС-а.
Посетиоци ће, осим уживања у квалитетном фестивалском програму, имати прилике да проведу незаборавне тренутке крај Дунава, Пека и Сребрног језера.


Komentari su zatvoreni