Pasuljijada "Gradištanac" Istočna Srbija je, zbog prirodnih lepota, ekološki očuvanih predela, etničke i etnološke raznovrsnosti potencijalno velika i značajna turistička destinacija.
Vodeći se ovim načelom 2006. godine, proistekla je ideja da jedinstveni pasulj, prepoznatljivog imena, treba iskoristiti i time, na jednom mestu, okupiti ljubitelje naše nacionalne kuhinje i vrsne kulinare iz cele Srbije.
Kulturi centar i opština Veliko Gradište, u okviru letnjih dešavanja, u Gradskom parku na obali Dunava, domaćini su najukusnije manifestacije Pasuljijade ,,Gradištanac,,.
Ono što je impozantno za jednu ovakvu manifestaciju je trend povećanog interesovanja što potrđuje podatak da se od početka do danas ekipno nadmetalo preko 500 kulinara-takmičara.
Najinteresantniji i najzanimljiviji segment manifestacije je tradicionalno učešće Vojske Republike Srbije – garnizon Požarevac. Vojnici pripremaju čuveni Vojnički pasulj koji posetioci pasuljijade imaju priliku da degustiraju besplatno.
Posebnost samom događaju daju promocije autentičnih srpskih brendova, stari zanati, rukotvorine i proizvodi koji se izlažu na štandovima u Gradskom parku.
Odluku o najboljem kulinaru i specijalitetu od pasulja donosi stručni žiri, sastavljen od eminentnih ugostitelja. Pored glavnih nagrada, dodeljuju se i specijalne nagrade za najoriginalniji naziv, najuređeniju kuhinju i najveseliju ekipu.
Najbitniji i finalni deo manifestacije je kulturno- umetnički program u kome se, tradicionalno, predstavlja Ansambl narodnih igara i pesama,,Vlastimir Pavlović Carevac,,, a nastupaju i eminentni muzičari i pevači.
Konačan utisak, nakon svake održane ,,Pasuljijade,, je da poraženih nema, jer su cilj i želja organizatora da svi odu zadovoljni i bogatiji za jedno novo iskustvo.


Komentari su zatvoreni