U organizaciji  Kulturnog centra „Vlastimira Pavlovića Carevac“ Veliko Gradište, a pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište i Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije, od 08. do 12. jula obeležene su 25. jubilarne svečanosti Carevčevi dani.

Nakon pet festivalskih dana i 15 segmenata, u petak 12. jula, po dvadeset peti put,  spuštene su festivalske zastave čime je zvanično zavoren Muzički festivala „Carevčevi dani“. Ovogodišnje svečanosti, svojim prisustvom, uveličao je ministar kulture i infоrmisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević . Tom prilikom, nakon prigodne besede Ministra, u znak zahvalnosti Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije  za kontinuirani doprinos razvoju festivala , predsednik opštine i Organizacionog odbora festivala Dragan Milić svečano je uručio Veliku plaketu ministru Vladanu Vukosavljeviću.

  1. julPrvi festivalski dan, otpočeo je otvaranjem 14. Izložbe u Narodnom muzeju Veliko Gradište, na kojoj je bilo izloženo 24 dela. Tom prilikom, nakon obraćanja Željka Ivanovića, likovnog umetnika i mr Mirjane Drobac, umetničkog direktora Muzičkog festivala „Carevčevi dani“, autor Jovan Bundalo (Beograd), predstavio je poetski rad koji je prvonagrađeni rad pesničkog Konkursa  na temu Carevca.  Nakon otvaranja izložbe, u svečanoj sali Srednje škole „Miloje Vasić“ tradicionalno je održan koncert “Mokranjac – Carevcu“ Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Veliko Gradište na kome je nastupio kamerni hor“Odjek“.Po završetku koncerta, upriličena  je  beseda direktora Srednje škole Zorana Tašića i polaganje venca od strane predsednika opštine  i Organizacinog odbora Festivala Dragana Milića. Nakon završetka ceremonije  kod spomenika, program je nastavljen na Letnjoj pozornici u Gradskom parku. Prigodnim govorom predsednika opštine i Organizacionog odbora Festivala Dragana Milića, svečano su otvorene jubilarne 25. Muzičke svečanosti “Carevčevi dani“. U okviru jednoipočasovnog programa nastupio je domaćin  koncerta Ansambl narodnih igara i pesama“Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište i gosti kamerni hor „Odjek“ i laureat Sabora frulaša „Oj, Moravo“ u Prislonici.
  2. jul – Drugi festivalski dan, bio je rezervisan za program u selu Carevcu, nakon polaganja venaca na spomen ploču od strane zamenika predsednika Mesne Zajednice Dragana Milića i biste Vlastimira Pavlovića Carevca pred kojom je govorio zamenik predsednika Skupštine opštine Božidar Grujić,  upriličen je kulturno – umetnički program  na kome su nastupili ANIP“Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište sa gostima- Folklorni ansambl  opštine Malo Crniće, laureat pevačkog takmičenja 24. Festivala „Carevčevi dani“ Ljubica Miladović i Ognjen Janjić, najmlađi učesnik prošlogodišnjeg violinskog takmičenja.
  3. jul- treći festivalski dan obeležila su dva segmenta, od 21.00 sat, u prepunoj sali Kulturnog centra izvedena je pozorišna predstava „Žanka“ Opere i teatra „Madlenijanum“ iz Beograda. Nakon uspešno izvedene prestave, u crkvi Svetog Arhangela Gavrila u Velikom Gradištu upriličen je izuzetan ponoćni koncert na kome je nastupio muški hor „Nokturno“ iz Beograda na čelu sa dirigentom Đorđem Stankovićem.
  4. jul – četvrti dan festivala „Carevčevi dani“ u podnevnom terminu, u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ Veliko Gradište obeležilo je predstavljanje festivalskog časopisa “Carevčeva lira“ , o kojoj su govorili prof. Sanja Đokić, urednik Žarko Živanović. Na promociji su upriličeni i vokalni nastup Baneta Stošića i predstavljen drugoplasirani poetski rad Milisava Milenkovića(Požarevac), na temu života i dela Vlastimira Pavlovića Carevca. Istog dana, u večernjim časovima, na Letnjoj sceni u Gradskom parku,održano je pevačko takmičenje uz pratnju Narodnog ansambla RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića. Na takmičenju je nastupilo 15 pevača koji su nakon preslušavanja u Radio Beogradu stekli pravo učešća na takmičenju. Sve takmičare, ocenjivao je stručni žiri u sastavu estradna umetnica Ana Bekuta, muzički urednik Radio Beograda mr Mirjana Drobca, profesor solo pevanja  Marta Blagojević. Nakon takmičarskog programa, a dok je žiri odlučivao o najboljim vokalnim solistima , upriličen je revijalni program na kome su nastupili Bane Stošić i Ana Bekuta. Nakon revijalnog programa, proglašeni su najbolji vokalni solisti. Za laureata pevačkog takmičenja  proglašena je Katarina Bogdanović iz Kragujevca kojoj je pripala novčana nagrada. Drugolasirani su bile  Vera Stolić iz Kraljeva i Tijana Vučković iz Vranja,a trećeplasirani Aleksa Nedeljković iz Beograda i Stevo Savić iz Bosanskog Broda . Svima njima su pripale novčane nagrade Po apluzima posetilaca , nagrada publike pripala je Nemanji Paleksiću. Nakon dodele nagrada svi učesnici su zajedno sa Anom Bekutom i u pratnji Narodnog ansambla RTS-a.

 

12.jul – Finalni dan festivala otpočeo je u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“  održavanjem Okruglog stola na temu “Naših 25 godina…“ na kome su govorili predsednik Umetničkog saveta festivala prof. Nikola Rackov, umetnički direktor mr Mirjana Drobac, direktor Kulturnog centra Branislavka Veličković, Stojan Boškov nekadašnji sekretar Saveza amatera Srbije.Tom prilikom, predstavljen je drugonagrađeni poetski rad sa

Najbitniji segment ovogodišnjeg festivala – revija laureata violine održano je, na zadovoljstvo mnogih, na Letnjoj pozornici u Gradskom parku pored Dunava. Program je otvoren veoma upečatnjivom i poučnom besedom ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića. Nakon besede koja je ispraćena sa velikom pažnjom i burnim aplauzom, usledila je revija laureata na kojoj je nastupilo 10 violinista nosioca Carevčeve statuete. U programu su nastuili i pobednici pevačkog takmičenja sa prethodne večeri. Neizostavni deo ovog programa bila je i svečana dodela Velikih plaketa za izuzetan doprinos razvoju i negovanju srpske narodne muzike  koje su uručene Redakciji narodnih orketara Muzičke produkcije RTS-a, Branku Belobrku, Mirjani Drobac, Slobodanu Steviću, Žarku Živanoviću, Zoranu Bahuckom, Televiziji Beograd, Jan Nemčeku. Zlatna plaketa uručena je predsedniku opštine i Organizacionog odbora festivala Draganu Miliću. Tom prilikom, dugogodišnji darodavac violina Jan Nemček, donirao je Fondu „Vlastimir Pavlović Carevac“  tri violine koje je primio predsednik Fonda Miroslav Stojković.

Nakon svečanog čina uručenja, predsednik opštine Dagan Milić je zatvorio 25. Muzički festival „Carevčevi dani“,violinisti – učesnici revije, zasvirali su Topdžijsko kolo zajedno sa maestrom Zoranom Bahuckim.

Za sve vreme trajanja festivala , od 08. do 11. jula, u Domu učenika tehničke škole“Nikola Tesla“ u Kostolcu, održana je Letnja akademija narodne muzike (LANAM) za vokalne soliste koju je vodila estradna umetnica Ana Bekuta. Na LANAM-u je učestvovalo 9 prijavljenih pevača. U toku boravka, učesnici su  organizovano posetili i Arheološkui park Viminacijum u Kostolcu.


Komentari su zatvoreni