U Velikom Gradištu od 12-13.jula održan je 28.Muzički festival „Carevčevi dani“ pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Festival je počeo 12.jula u Carevcu, rodnom selu  Vlastimira Pavlovića, polaganjem venca na spomen ploču kod njegove rodne kuće kao i polaganjem venca na spomen bistu. Zatim je na sceni kod škole, upriličen koncert dečijeg ansambla Narodnih igara i pesama „Vlastimir Pavlović Carevac“ sa gostima iz KUD-a Braničevo, pod nazivom „Igrale se delije“.

Istog dana, u 18.00 časova u Svečanoj sali opštine Veliko Gradište održan je koncert Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, sa tradicionalnim nazivom „Moranjac Carevcu“.

Kod spomenika Vlastimira Pavlovića Carevca u 20.00 časova podizanjem zastave, otvoren je 28.Festival.

U 20.30 časova Letnja pozornica na keju bila je mesto folklora, gde je Ansambl Narodnih igara i pesama „Vlastimir Pavlović Carevac“ nastupio zajedno sa gostima, KUD-om „Mladost“ iz Poljane. Imali smo prilike da uživamo i u zvucima harmonike Milene Minić, koja je pobednica prošlogodišnjeg Festivala „Prva harmonika Srbije“ u Sokobanji, kao i u zvucima frule našeg gosta Alekse Miletića, učesnika Sabora frulaša u Prislonici.

Pretponoćni koncert pod nazivom „Stazama božanske ljubavi i lepote“ muškog beogradskog hora pod rukovodstvom đakona Vladimira Rumenića, bio je održan u crkvi Sv.Arhangela Gavrila u 22.30.

Drugog dana, 13.07. u 12 časova u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“, bila je promocija „Carevčeve lire“ kao i promocija digitalnih kanala Radio Beograda, gde je govorila urednica Digitalnih programa Radio Beograda, Snežana Grujić.

U 20.30 časova na Letnjoj pozornici održano je takmičenje violinista uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja violinista je Luka Đorđević iz Beograda.

Organizator i nosilac manifestacije je JU Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište.


Komentari su zatvoreni