Po peti put, Veliko Gradište i Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“ bili su centar pozorišne umetnost  okupivši pozorišne umetnike iz sveta amaterizma. Kroz pet festivalskih dana, od 24. do 28. septembra 2019. godine u takmičarskom programu ŠIK festivala predstavilo se 5. amaterskih pozorišta iz Resavice, Lapova, Banatskog Karađorđeva, Kragujevca i Obrenovca.

Prvi dan festivala otpočeo je svečanim otvaranjem od strane zamenika predsednika opštine Slađana Markovića nakon čega su  đaci srednje škole „Miloje Vasić“ Veliko Gradište revijalno izveli predstavu „Magistra vitae“ u režiji Nenada Mihajlovića Goje.

Prva predstava kojom je otpočeo takmičarski program bila je „Neću kući“ u režiji Veroljuba Jeftića koje je izvelo pozorište Resavica. Drugog dana na programu su bile predstave „Siroti mali hrčki“ za koju je režiju potpisao Đokica Miljković a izveli su je glumci „Teatra 96“ KUD-a „Lapovo“ iz Lapova, dok je druga bila predstava Amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva. Pretposlednjeg dana festivala izveden je komad „Napred u otadžbinu“ pozorišta mladih“Abrašević“ iz Kragujevca. Poslednjeg  dana festivala i zadnjieg  dana takmičarskog programa  izvedena je predstava „Migrantkinja Lejla ili daleko je Hajdelberg“ u režiji Slavka Stamenića kojom su se predstavili glumci Poetskog teatra iz Obrenovca.

Peti i i finalni dan festivala obeležilo je svečano proglašenje i zatvaranje festivala, nakon čega je udruženje građana „Plamen kulture“ i UPIFUBR iz Požarevca izvelo predstave o Žanki i Carevcu.

Sve predstave takmičarskog programa vrednovao je žiri u sastavu Svjetlana Stokić vaspitač u penziji i poštovalac pozorišne umetnosti ,  Mirko Jenić, glumac amaterskog pozorišta Žanka Stokić i Nenad Radević ljubitelj pozorišne umetnosti.

Bez obzira na skromna sredstva  koja su uložena  u predstave, to nije umanjilo njihov kvalitet, već naprotiv sve su bile visokog kvaliteta sa posebnim scenskim izrazima i izuzetnim glumačkim akterima koji su  zajedno dali pečat ovogodišnjim svečanostima.

Žiri je imao težak zadat da donese odluku o najbolje  izvedenim  pozorišnim komadima  čiji se kvalitet razlikovao u nijansama.

Po odluci žirija dodeljene su sledeće nagrade:

Specijalna nagrada  za najbolju scenografiju, pripala je predstavi „Migrantkinja Lejla ili daleko je Hajdelberg“ Poetskog teatra iz Obrenovca.

Predstava koja se izdvojila po scenskom izrazu je “Siroti mali hrčki” „Teatra 96“ KUD-a Lapovo“ iz Lapova.

Na festivalu su se svojim glumačkim umećem i ulogama  izdvojili pojedini glumci , kojima su dodeljene glavne i sporedne   nagrade za glumačka ostvarenja. Za najbolju glavnu žensku ulogu proglašena je Kristina Lozo za ulogu Bjanke u predstavi „ Migrantkinja Lejla ili daleko je Hajdelberg “, dok je nagrada za sporednu žensku ulogu pripala Anastasiji Glumac za ulogu Carice u predstavi „Život iz Početka “. Za najbolju glavnu mušku ulogu proglašen je Zoran Jovanović za ulogu Boškovića u predstavi „Život iz početka“, a nagrada za nabolju sporednu mušku ulogu otišla je u ruke Toplice Brankovića za ulogu Drugog službenika u predstavi „Siroti mali hrčki“.

Po oceni žirija, za trećeplasiranu predstavu kojoj je pripala simbolična nagrada – kanap, proglašena je predstava „SIROTI MALI HRČKI “„Teatra 96“ KUD-a „Lapovo“ iz Lapova

Drugo mesto na ovogodišnjem festivalu pripalo je „Poetskom teatru“ iz Obrenovca, za predstavu „MIGRANTKINJA LEJLA ILI DALEKO JE HAJDELBERG“ kome je uručena  simbolična nagrada – štap.

Predstava koja se u celini  teatralno izdvojila od ostalih i koja je ostavila veliki utisak na publiku i naterala suze na oči  bila je „ŽIVOT IZ POČETKA“ amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ iz Banatskog Po završetku svečane dodele nagrada svojim obraćanjem direktorka Kulturnog centra Veliko Gradište Branislavka Veličković je  zatvorila  ovogodišnji festival.

Nakon protokolarnog dela programa, Udruženje građana „Plamen kulture“ i UPIFUBR iz Požarevca izvelo je predstave o dva  velikana srpske kulture – Žanki i Carevcu.

Ovogodišnji program festivala izazvao je zainteresovanost kod publike koja je svojim prisustvom dala doprinos Festivalu. Ono što treba naglasiti  da je publika pokupila  sve simpatije pozorišnih umetnika  i dobila komplimente  da je prava pozorišna.

Opšti utisak je da je festival uspešno realizovan , a sve zahvaljujući  podršci  opštine Veliko Gradište koja je  imala sluha da prepozna  značaj jednog ovakvog festivala  u čijem je fokusu pozorišna umetnost satkana od samog amaterizma.

Festival su pomogli: STR Pasaž Veliko Gradište,  Gonik Invest Veliko Gradište, Nele komerc Šuvajić, apoteka Zdravlje,  Grafopapir Beograd, Dicić promet DOO Veliko Gradište, Kompanija Stokić Zatonje,  Ljubinje promet Veliko Gradište, internistička ordinacija Hipokrat Veliko Gradište.

 

 


Komentari su zatvoreni