10/11/12. jul 2013.
Veliko Gradište

19. Muzički festival „Carevčevi dani“ održaće se u Velikom Gradištu u periodu od 10. do 12. jula, u organizaciji JU Kulturni centar, a pod generalnim pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište.
Manifestacija će biti svečano otvorena u Narodnom muzeju tradicionalnom izložbom slika gradištanskih umetnika. Potom se, u sali SO Veliko Gradište, održava koncert solista i ansambala Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca i odeljenja iz Velikog Gradišta. Nakon polaganja venca na spomenik Carevcu i prigodne besede, program se seli na Letnju pozornicu gde se veče završava velikim koncertom ANIP-a „Vlastimir Pavlović Carevac“ u okviru koga će, kao gost, nastupiti folklorni ansambl iz grada Szczyrzyc iz Poljske.
11. jul rezervisan je za selo Carevac, rodno mesto velikana narodne muzike, gde će se, nakon polaganja venaca na spomen ploču i bistu Vlastimira Pavlovića Carevca, održati kulturno-umetnički program pod nazivom „Hajd’ povedi veselo“. I ovaj dan će, pored lokalnih folklornih ansambala upotpuniti gosti iz Poljske. Kao instrumentalni solista nastupiće Tihomir Paunović.
Okrugli sto na temu „U susret 20. festivalu“ i promocija knjiga „Narodne nošnje u 19. i 20. veku Srbija i susedne zemlje“ i „Narodne nošnje Srba u 19. i 20. veku“ autorke Jasne Bjeladinović praćeni etno revijom, otvoriće poslednji, finalni dan festivala.

Najvažniji deo manifestacije, takmičenje violinista kojih će, ove godine, biti četrnaest, održaće se na Letnjoj pozornici na obali Dunava. Majstori na violini sviraće u pratnji Narodnog orkestra RTS-a. U revijalnom delu nastupiće Čeda Marković, jedan od najpoznatijih vokala naše narodne scene, violinistkinja iz Poljske i Tihomir Paunović.
Kao prateća aktivnost, a u okviru festivala, održaće se Letnja akademija narodne muzike (LANAM) pod dirigentskom palicom Zorana Bahuckog. Nakon nekoliko godina izlazi i „Carevčeva lira“, časopis posvećen ovogodišnjem festivalu, izvornoj narodnoj muzici i Velikom Gradištu.
19. Carevčeve dane su, pored Ministarstva kulture i informisanja i MZ Veliko Gradište pomogli brojni prijatelji, sponzori i medijski pokrovitelji.


Napiši komentar