19. Carevcevi dani 2013.

19. Carevcevi dani 2013.

19. Carevcevi dani 2013.

19. Carevcevi dani 2013.

19. Carevcevi dani 2013.

19. Carevcevi dani 2013.

19. Carevcevi dani 2013.

19-car-5

 VELIKOM GRADIŠTU SVEČANO ZATVORENI 19. “CAREVČEVI DANI”
LASKAVU TITULU NABOLJEG PONEO BOJAN MANOJLOVIĆ

Trodnevni muzički festival „Carevčevi dani“ svečano je zatvoren u petak, 12.jula nadmetanjem najboljih mladih violinista na Letnjoj pozornici u Velikom Gradištu. U konkurenciji jedanaest veličanstvenih, laskavu titulu pobednika poneo je Bojan Manojlović iz Beograda. Prvoplasiranom je u rukama zasijala violina iz radionice dugogodišnjeg prijatelja festivala Jana Nemčeka, statueta Vlastimira Pavlovića Carevca, monografija „Od zlata gudalo“ i vredna novčana nagrada. Za vicešampiona festivala proglašen je Miodrag Sarić iz Sremčice, dok je treći Duško Nikolić iz Lazarevca.
Poslednji festivalski dan otvoren je okruglim stolom na temu „U susret XX festivalu“. Predstavnici lokalne samouprave, kulturni radnici i brojni građani osvrnuli su se na ono što se poslednje dve decenije dešavalo u okviru „Carevčevih dana“, a čuli su se i konstruktivni predlozi za mogućnost unapređenja i inoviranja manifestacije. Povratak „Carevčeve lire“ koja ostaje kao pisani trag iza festivala, a o kojoj je govorio urednik Žarko Živanović, naišao je na opšte oduševljenje. Drugi deo okruglog stola bio je posvećen modnoj reviji i promociji knjiga Jasne Bjeladinović. Prikaz narodnih nošnji iz različitih krajeva Srbije koje su nosili članovi KUD-a „Stanko Paunović“- NIS rafinerija nafte Pančevo iz Pančeva, zaokupio je pažnju prisutnih, a ovaj segment okruglog stola ocenjen je kao iskorak u bolje i kvalitetnije.
Vrhunac festivala, takmičenje violinista, otvorio je besedom Ljubivoje Ršumović, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i poznati pesnik. Pored majstora na Carevčevom instrumentu koje je pratio Narodni orkestar RTS-a, svoj talenat prikazali su, u revijalnom delu, Tihomir Paunović, instrumentalista na fruli, poznati pevač Čeda Marković, Svetislav Ristić, pobednik na predhodnom festivalu i Marta Poradovska, mlada violinistkinja iz Poljske.
Žiri u sastavu Zoran Bahucki, predsednik žirija, Zoran Marić, direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca, i mr Mirjana Drobac, umetnički direktor festivala imao je težak zadatak. Specijalne nagrade otišle su u ruke Vojislavu Iliću (najmlađi učesnik), Dušku Nikoliću (nagrada publike), Ana Radosavljević (najbolje izvedena pesma), Vladimir Stošić (najbolje izvedeno kolo).
I ove godine se, kao i predhodnih, u vreme trajanja festivala, u Kostolcu, održao LANAM – Letnja akademija narodne muzike, gde su se mladi violinisti, pod dirigentskom palicom Zorana Bahuckog, učili pravilnom interpretiranju narodne muzike.
Organizator „Carevčevih dana“ je JU kulturni centar opštine Veliko Gradište, a generalni pokrovitelj Opština Veliko Gradište.
Realizaciju festivala pomogli su brojni prijatelji i sponzori, a generalni medijski pokrovitelj festivala bile su „Večernje novosti“.


Napiši komentar